De Britse premier Theresa May wil dat Groot-Brittannië op 8 juni opnieuw naar de stembus gaat. Dat maakte May dinsdag bekend.

May hoopt met de verkiezingen bredere steun te verkrijgen. De verdeeldheid in de Britse politiek verzwakt de onderhandelingspositie met betrekking tot de Brexit, die in maart in gang werden gezet en twee jaar zullen duren.

May is naar eigen zeggen “pas onlangs en met aarzeling tot deze conclusie gekomen”.

Theresa May heeft een meerderheid van twee derde nodig om de vervroegde verkiezingen door te laten gaan. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft eerder al aangegeven dat hij zijn partij zal vragen om vóór vervroegde verkiezingen te stemmen.

Labour en de Conservatieven hebben respectievelijk 229 en 330 van de 650 zetels in het Britse lagerhuis, en halen daarmee dus makkelijk die tweederdemeerderheid.

Peilingen

De Britse premier heeft eerder herhaaldelijk zo'n vervroegde verkiezing uitgesloten. Ze heeft zich bedacht nu haar conservatieve partij volgens de peilingen op een comfortabele meerderheid kan rekenen.

Volgens de laatste peilingen van YouGov, dat respondenten vraagt wat ze zouden stemmen als er morgen verkiezingen zouden plaatsvinden, kan de partij van May op 44 procent van de stemmen rekenen, Labour op 23 procent. De progressief-liberale Liberal Democrats kunnen volgens de peiling van YouGov rekenen op 12 procent van de stemmen, pro-Brexitpartij UKIP op 10 procent.

Koersverandering

De leider van de Liberal Democrats, Tim Farron, roept reactie op het nieuws het Britse volk op om de verkiezingen te gebruiken om een 'harde Brexit' te voorkomen. "Deze verkiezingen zijn jullie kans om de koers van ons land te veranderen."

"Als je een desastreuze harde Brexit wilt voorkomen. Als je het Verenigd Koninkrijk in de interne markt wilt houden. Als je een open, tolerant en verenigd Verenigd Koninkrijk wilt houden, dan is dit je kans."

In de vervroegde verkiezingen zal ook aandachtig worden gekeken naar de positie van de Scottish National Party, de partij van de Schotse premier Nicola Sturgeon die zich fel verzet tegen de Brexit. Bij de Brexit werd in Schotland en Noord-Ierland vooral tégen de Brexit gestemd, terwijl in Engeland en Wales juist vóór het Britse vertrek uit de EU werd gestemd.

Bekijk de persverklaring van Theresa May: